Καταγγελία για ιδιοκτήτη σπιτιού στην Κρήτη: Δεν προχωρά σε μείωση ενοικίου σε εργαζόμενο υπό αναστολή

Στα όριά τους αρχίζουν και έρχονται αρκετοί συμπολίτες μας, μετά από τόσες ημέρες καραντίνας, μέτρων και… κλεισίματος στο σπίτι!

Όπως καταγγέλλει αναγνώστης του Parakritika.gr (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της σελίδας), ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που μένει δεν δέχεται να κάνει την προβλεπόμενη μείωση του 40% για όσους έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης που εργάζονταν, ελέω κοροναϊού.

Όπως αναφέρει… “Ενώ είμαι εντάξει σε όλα μου, δεν χρωστάω ενοίκια -και μάλιστα τα πληρώνω και νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία- δεν μου κάνει την μείωση που έχει προβλεφθεί από το κράτος για τις περιπτώσεις όσων υπαγόμαστε στο βοηθητικό επίδομα των 800 ευρώ. Δεν ξέρω που να απευθυνθώ για την περίπτωσή μου. Φοβάμαι πως αν του πω κάτι ή δεν του δώσω όλο το ποσό του ενοικίου, θα με διώξει μόλις λήξει το συμβόλαιό μου”.

“Με ενημέρωσε ο λογιστής μου. Η μείωση κατά 40% του ενοικίου ισχύει και για όσους είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ και ενοικιάζουν σπίτι”, προσθέτει.

Όπως δήλωσε στο Parakritika.gr ο πρόεδρος Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Χανίων, Κώστας Σταυρουλάκης, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

“Για τη μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, παραδίδεται από τον εργοδότη αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει ή πρόκειται να καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή της δραστηριότητάς του, σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του. Κατόπιν ο εργαζόμενος, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, για να συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας. Με την αίτησή του, αφ’ ενός θα εισπράξει το επίδομα των 800 ευρώ, αφ’ ετέρου θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοικιάζει για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020″, σημειώνει ο κ. Σταυρουλάκης.

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) συμφωνεί ότι, για τους εργαζόμενους-μισθωτούς, των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφ’ όσον αποτελεί κύρια κατοικία.

Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως, μπορεί από τη μία να ζητείται από τους ενοικιαστές η μη πλήρης καταβολή δύο μισθωμάτων (Μάρτιος – Απρίλιος), αλλά από την άλλη θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γίνουν τα “τέλεια θύματα”.

Γι΄αυτό, από την ΠΟΜΙΔΑ ζητείται, ναι μεν επέκταση της έκπτωσης ενοικίου και σε άλλους κλάδους πληττομένων, αρκεί το μίσθωμα που θα εισπραχθεί από την πλευρά των ιδιοκτητών να είναι αφορολόγητο, ούτως ώστε η ζημιά να μοιραστεί.

«Είμαστε στο κέντρο των πλητόμμενων αυτή τη στιγμή. Δεν μας ενοχλεί η επέκταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο αντίβαρο. Έρχονται κυρώσεις καρμανιόλα αν δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που δέχονται αυτή την στιγμή την περικοπή ενοικίων κατά 40%», σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”..

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Καταγγελία για ιδιοκτήτη σπιτιού στην Κρήτη: Δεν προχωρά σε μείωση ενοικίου σε εργαζόμενο υπό αναστολή”

  1. Ανωνυμος

    Δυστυχώς δεν είναι ο μοναδικός.. Αρκετοί ιδιοκτήτες συμπεριφερονται σαν να μην τους αφορά τίποτα από αυτά που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο…. Ο δικός μου ιδιοκτήτης όχι μόνο δεν δεχεται την μείωση αλλά μας έκανε και συζήτηση για αύξηση ενοικίου!! Δεν πάει καλά ο κόσμος….

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί